Skip to main content

Optinis liežuvis

Pojūtis –tai išorinio pasaulio poveikio, registruojamo receptoriais, atspindys psichikoje. Žmogaus pojūčiai subjektyvūs, nes žmonės skirtingai jaučia ir priima išorės poveikius ir skirtingai reaguoja į juos. Pagrindinė priežastis –nevienodo jautrio receptorių priimti ir nervų sistemos išanalizuoti signalai skirtingai suprantami ir (ar) interpretuojami smegenyse. Tad pojūčio suvokimas ir mentalinė būsena kiekvieno mūsų yra kitokia. Skonio niuansų pojūčio lavinimui skiriant vis mažiau dėmesio, juos formuojančių receptorių signalai tampa vis labiau subjektyvūs. Stebint šviesos ypatingą sklidimą įvairiomis šviesai skaidriomis terpėms galima sukurti optinį liežuvį, jaučiantį net ir mažiausią fruktozės, gliukozės ir (ar) sacharozės kiekį įvairiuose kasdien mūsųvartojamuose šviesai skaidriuose produktuose. Šiame darbe kaip tik ir kuriamas optinis liežuvis, kuriuo „paragausite“ saldintą arbatą ar įvairių vaisių sultis, minėtų produktų patys neparagavę. Ištyrę optiniais metodais, paragaukite produktų patys ir nutarkite, kuris iš jų saldžiausias, aptarkite, kaip eksperimentinių tyrimų optiniais metodais gauti rezultatai dera su skonio receptorių siunčiamais ir smegenų išanalizuotais signalais. Kodėl skirtingą cukraus kiekį turinčių medžiagų optinis lūžio rodiklis skiriasi? Nustatykite, kokio jautrio optinį liežuvį sukūrėte, pasiūlykite, ką ir kaip reikia daryti, kad optinio liežuvio jautris dar labiau padidėtų. Mokiniai supras šviesos (elektromagnetinių bangų) sklidimo medžiaga savybes ir optinių metodų praktinį pritaikymą tiriant įvairias šviesai skaidrias medžiagas. Gebės išmatuoti cukraus ar druskos, ar kitų medžiagų, ištirpusių vandenyje, kiekį, pačių produktų neragaudami, ar patikrinti produkto sudėtį, ją lygindami su produkto gamintojų skelbiama informacija.

Lektoriai