Spalio mėnesį švenčiama Chemijos savaitė kasmet turi vis kitą, su kasdieniu žmonių gyvenimu susijusią temą. Šiųmetė tema – „Slaptas prieskonių gyvenimas“ – kviečia patyrinėti įdomųjį prieskonių pasaulį, apie kurį galbūt nė nesusimąstome kasdien naudodami įvairius prieskonius savo virtuvėse.
Vilniaus universiteto Metodinis STEAM ugdymo centras jungiasi prie Chemijos savaitės renginių ir kviečia Vilniaus miesto ir regiono 8–9 kl. mokinius dalyvauti Chemijos laboratorijos komandos specialiai šiai progai parengtoje tiriamojoje veikloje „Prieskonių savybių tyrimas“. Veiklos metu mokiniai iš raudonojo kopūsto ir ciberžolės gamins natūralius indikatorius, nustatinės įvairių medžiagų pH bei tirs prieskonių tirpumą, kvapą ir kitas fizikines bei chemines savybes.
Praktiniai užsiėmimai vyks spalio 20–31 dienomis Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Didaktikos centre. Vieno užsiėmimo trukmė – 2 akad. val., o vienoje veikloje gali dalyvauti iki 16 mokinių.
Užsiregistruoti tiriamajai veiklai galite čia. Veiklos vyks spalio 22, spalio 24, spalio 29 ir spalio 31.
Chemijos savaitės iniciatyva prasidėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose dar 1987 metais, kai Amerikos chemikų draugija (angl. American Chemical Society), vedina tuometinio jos vadovo George C. Pimentel, surengė pirmąją oficialią Nacionalinę chemijos dieną, vėliau išaugusia į savaitės trukmės šventę, kurios tikslas – šviesti visuomenę apie chemijos mokslo svarbą kasdieniame gyvenime.
Chemijos savaitės data pasirinkta ne atsitiktinai – trečiąją spalio savaitę, būtent spalio 23 d. nuo 6.02 val. ryto iki 6.02 val. vakaro, minima ir Molekulės arba Avogadro skaičiaus diena. Tokį tikslų Molekulės dienos šventimo laiką pasufleravo pats Avogadro skaičius, kuris yra lygus 6,022 × 1023 ir sudaro vieną molį, todėl ši diena kartais dar vadinama Molio diena. Na, o molekulė yra smulkiausia daugelio medžiagų dalelė, turinti toms medžiagoms būdingų cheminių savybių.
